Torrdassens förlorade paradis.

Det fanns en tid då hårdföra medborgare tillbringade smällkalla vintermornar i ett litet märkligt hus neråt backen. Det märkliga huset, som sedan länge är borta från villaträdgårdar, bakgårdar, vedbodar och som ostadig tillbyggnad i utkanten av landsbygdsbefolkningens grovhuggna tillvaro.  Du har kanske hört talas om detta enkla bidrag till boendekulturen, Du har kanske suttit där själv, fast Du valt att glömma. och Du har säkert anledning. Men Du minns kanske när Du satt där i tidiga sommarmornar, med en sol som redan börjat värma genom brädväggarna? Då, under sommar´n, viftade trådgardinen vid fönstret i någon svag vind från sjön, och flugorna surrade. Nu minns Du va´!? Då minns Du väl också högarna med tidningar, inte avsedda för några grundliga  studier, men kanske för någon snabb genomläsning innan man skrynklade de rivna bladen. Ja, Du vet. På vintrarna hade man sällan tid med någon läsning. Trådgardinen flaxade i blåsten, och mellan dörrspringorna yrde snön. Det drog kallt. Och det var kallt. På skolgården väntade ett specialdass med minst tio hål på sina nödiga besökare. Där saknades tidningar, men man kunde skrynkla ett slags blanka papper, som om det skulle hjälpa.  Men medan man skrynklade, kunde man föra lärda och doktorala samtal med sina allt onödigare medsittare. Sedan gick man in och åt medhavda mackor vid kaminen. Något paradis hittade vi väl aldrig, men mackorna hade iallafall prickig korv. Eller ost. Eller nåt annat.

Comments

 1. Lena Sponte

  Fantastiskt! Jag har ungefär likadan minnen, mormors dass på Öland dit vi gick i sällskap på kvällarna och besatte alla tre hålen och fick förtroliga pratstunder! Skolans dass dit man var tvungen att gå om inte läxan satt som den skulle……..Härlig blogg!

  1. Signar N Bengtson

   Lena S! Tack för Din hälsning från Öland! Där är jag så ofta jag kan… Får jag fråga: Brukar Du också ”klämma gädda”? hälsn. Signar.

 2. Lena Sponte

  Hej. Nej, klämma gädda har jag ingen aning om vad det är! Är det något öländskt?

Lämna ett svar