Vad betyder ”N” ?

Stolta mödrar tycks aldrig tveka att ge sina döttrar och söner de märkligaste namn. Tydligen utan att, för ett ögonblick, tänka på de faror och obehag som ett , i tillfällig förvirring tilldelat namn, kan resultera i. Käre läsare! Du har naturligtvis, med förvåning, noterat mina ovanliga förnamn!? Säkert har Du också tänkt att någon måste ha stavat fel, varit rörd av starka drycker eller begiven på märkliga tidighistoriska namn. Du skulle, i så fall, haft både rätt och fel. Min moder stavade utmärkt ( hon hade ju gått i skolan i Hjoggsjö), nyttjade aldrig öl och endast vid nattvarden något vin. Däremot var hon mycket förtjust i västerbottensnamnen, som ingen, inte ens en norrbottning, ville komma i närheten av. När jag, ovetande och intet ont anande gjorde min entre´på denna Jord, hade hon redan bestämt sig. Det skulle bli nånting stort, gärna lite vågat. Något som satte både Bergnäs och Hjoggsjö på kartan. Det fick bli Signar. Men hon var, trots allt, inte riktigt nöjd, så hon klämde till med det bibliska Natanael. Ja, nu vet ni. Jag har i sjuttiosex år försökt att dölja detta, och har naturligtvis misslyckats. Nyfikna skolkamrater löste snabbt hemligheten med ”N”.  Sedan fick man slåss. Jag har, tack vare dessa namn tillägnat mig  en viss färdighet i dåtidens harmlösa slagsmål bakom skolans torrdass. Min läsare! Nu vet Du allt! Du behöver inte längre ligga vaken och undra över vad ”N” betyder. Hoppas Du sover gott, för det borde Du göra. Med de vänligaste hälsningar till Dig från Din vän Signar N.Bengtson.

Comments

 1. Annika

  Hej Signar N! Skrattade gott över mitt morgonkaffe på ett café tvärs över jorden. Din mamma kanske tänkte att det var lika bra du fick lära dig från början att det inte skadar att sticka ut lite även om det innebär att man får lära sig självförsvar på köpet . . . vem vill smälta in i bakgrunden liksom!?

  1. Signar N Bengtson

   Annika! Här blir jag osäker. Vad ville min mamma? Det är, numera, sedan länge, försent att fråga.
   Men jag blev, under en vernissage i Bohuslän, tilltalad av någon från Stenungsund, som påstod sig heta Signar. Men man behöver ju inte tro allt man hör, man har ju själv varit till sjöss. Men nog sticker man ut. Fast nu har jag blivit van. Och dessutom syns man, precis som Du säjer, bland alla Erikar, Elvisar och annat fånigt. Hälsningar från, ja OK, från Signar.

 2. Oups…borde jag ångra att vi döpte våra barn till Atlas och Sirius?
  Hälsningar Linnea i Bayern

Lämna ett svar